De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 301,64 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 0,7 procent en eindigde op 499,61 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tussen 0,4 en 1 procent.

De negatieve teneur werd eigenlijk woensdagavond al ingeleid door de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve verlaagde toen de groeiprognoses voor de Amerikaanse economie . Ondanks de lagere groeiverwachtingen nam de Fed tot teleurstelling van beleggers echter geen nieuwe stimuleringsmaatregelen. De Fed besloot slechts het bestaande programma voort te zetten.

Chinese industrie

Donderdagochtend kwamen de beurzen verder onder druk door het bericht dat de activiteit in de Chinese industrie in juni voor de achtste achtereenvolgende maand is gedaald. Vervolgens kwam naar buiten dat de economie van de eurozone in juni een verdere krimp liet zien. De inkoopmanagersindex die de economische activiteit in de regio meet kwam uit op de laagste stand sinds juni 2009.

In de Verenigde Staten viel de verkoop van bestaande woningen tegen. Op jaarbasis werden er in mei 4,55 miljoen verkocht, waar economen rekenden op de verkoop van 4,57 miljoen huizen. Daarnaast daalde de economische bedrijvigheid in en om de stad Philadelphia. De bedrijvigheidsindex van de Federal Reserve Bank in die stad daalde van min 5,8 in mei tot 16,6 in juni. Economen rekende juist op een verbetering naar 0,0.

KPN

KPN (min 5,3 procent) was de sterkste daler in de AEX. Het telecomconcern slaagde er niet in een koper of partner te vinden voor zijn Duitse dochter E-Plus. Bovendien verlaagde de bank UBS het beleggingsadvies voor het fonds. Na het slot van de beurshandel herhaalde KPN het advies aan zijn aandeelhouders om niet in te gaan op het bod van América Móvil. Dat bedrijf biedt 8 euro per aandeel en wil een belang van maximaal 27,7 procent.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore volgde met een verlies van 4,5 procent. Het bedrijf stond onder druk door de sterk gedaalde olieprijzen. Ook verlaagde HSBC zijn koersdoel voor het fonds.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger met een winst van 5,5 procent na de bekendmaking dat Air France 5000 banen gaat schrappen.

De euro was 1,2571 dollar waard, tegen 1,2705 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,3 procent tot 79,60 dollar per vat en Brentolie daalde 2,1 procent tot 90,77 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl